קורס ממונה בטיחות בעבודה

מקומות עבודה שבהם מועסקים יותר מ-50 מחוייבים על פי חוק להעסיק ממונה בטיחות דרך קבע במקום. זהו תפקיד מפתח בארגון שלא כל אדם מוסמך לבצע, אלא אם עבר קורס מסודר באחד ממוסדות הלימוד המאושרים לכך. קורס ממונה בטיחות בעבודה מועבר בצורה מקצועית ומסודרת במספר מוסדות לימוד, להלן כל המידע לגביו ועל קורסי ההמשך הרלוונטיים.

 

מי יכול לעבור קורס ממונה בטיחות בעבודה?

ישנם מספר קריטריונים בהם צריך המועמד לעמוד על מנת להשתתף בקורס ממונה בטיחות בעבודה:

  • השכלה – להיות בעל תואר בהנדסה או במדעי הטבע והחיים וזאת לאחר שנתיים ניסיון מוכח בעבודה. לחילופין, גם טכנאים או הנדסאים בעלי 3 שנות ניסיון לפחות בעבודתם יכולים להתקבל לקורס. מעבר לזאת, משום שכל אדם שמעוניין להיות ממונה בטיחות חייב טרם הקורס לקבל את אישור המפקח המחוזי על הבטיחות, הרי שנתונה בידי המפקח הסמכות לאשר גם אנשי מקצוע אחרים שלדעתו כשירים וראויים לשמש בתפקיד זה לאור ניסיונם המוכח בתחום.
  • תעודת יושר – קורס ממונה בטיחות בעבודה מתאים רק עבור מי שיכול להוציא תעודת יושר נקייה, אחרת המפקח המחוזי ישלול את כשירותו למרות ניסיונו והשכלתו הרלוונטיים.

 

בנוסף, מפאת תפקידו רב המשמעות של ממונה הבטיחות, תנאי לא כתוב להשתתפות בקורס הוא אופי מסור, אחראי, אסרטיבי ובעל יוזמות ולהט לשמירה על הבטיחות, חיי אדם ורכוש.

 

קורס ממונה בטיחות בעבודה – קורסי המשך

רוב מקומות העבודה מעסיקים בוגרי קורס ממונה בטיחות בעבודה ללא צורך בהתמחויות נוספות. יחד עם זאת, בחלק מהמקרים חלה חובה על העסקת ממונה בטיחות שעבר קורסי המשך, שבלעדיהם לא יוכל לעסוק במקצועו. למשל, בתחום הבנייה יש לעבור השתלמות ענפית ייעודית וכך גם בכל מה שקשור לענף החקלאות. לרוב קורסי המשך לקורס ממונה בטיחות בעבודה יועברו אף הם במוסד הלימוד בו נלמד הקורס.

 

תעודות הגמר מהוות אישור כשירות לממוני הבטיחות לעסוק בתפקידם למשל כ- 3 שנים, כשבמהלכן עליהם לעבור כ- 24 ימי השתלמות בתחום העיסוק שלהם, כגון בעבודה בגובה, השתלמות מכין תוכניות בטיחות, בטיחות אש ועוד.